Browsing category

Verleden

Persoonlijk, Verleden,

Home is where the heart is

Het is inmiddels al ruim 8 en half jaar geleden dat ik terugkwam naar Nederland. Dat ik met mijn rugzak het huis verliet en niet meer omkeek. De bus instapte en 3 landgrenzen over ging. Het was de beste beslissing die ik in mijn leven heb gemaakt en had ik – achteraf gezien – veel eerder moeten doen.

Spanje

Ruim 6 jaar heb ik er gewoond: Spanje. In een klein, mooi toeristisch dorpje waar je in de zomer over de hoofden kon lopen en waar in de winter geen hol te doen was. Ondanks alle vervelende herinneringen blijf ik deze periode in mijn hart koesteren. Heb daar veel levenservaring opgedaan, 2 nieuwe talen geleerd, vrienden gemaakt, mijn eerste échte liefde ontmoet – een Hollandse jongen, overigens – en heb daar ook mijn hele middelbare schooltijd doorlopen.

Heerlijk woonde ik daar. Ik ging in een naastgelegen dorp naar school en liep elke dag over de prachtige boulevard heen en terug. Als ik de deur uitstapte rook ik de zee en hoorde ik de golven tegen de brekers slaan. Boven de Middellandse zee kwam aan de horizon de zon op. Prachtig.

Home is where the heart is

3 jaar geleden ben ik teruggegaan. Samen met mijn beste vriend boekte ik een appartementje aan het strand en genoot daar ouderwets van alles wat dat land te bieden heeft. We gingen elke avond uit eten, zaten hele dagen op terrasjes en gingen bij oude vrienden op bezoek. Ondanks dat ik al 5 jaar weg was, werd ik op straat herkend en heb ik veel bekenden gezien. Het voelde meteen weer vertrouwd.

Ik heb heimwee. Heimwee naar het land, het klimaat, de mensen en de no-stress lifestyle. De economie ligt daar nog steeds op z’n gat en met de spanningen rondom de onafhankelijk van Catalunya wordt het er niet beter op. Toch wil ik weer terug. Op vakantie – dat sowieso -, maar ook om te wonen. Ooit… 🙂

06 comments
Verleden,

Depressie

Het begon in 2013. Ik woonde ruim een jaar bij m’n vader, stiefmoeder en zusje. Na alles wat ik had meegemaakt kon ik ook daar mijn draai niet vinden. Naast het feit dat ik geen ‘normale’ gezinssituatie gewend was, voelde ik me daar gewoon niet thuis. In juli haalde ik mijn diploma en besloot ik dat het tijd werd om een eigen plekje te zoeken. Al snel kwam ik in aanmerking voor een leuk flatje in Dordrecht, kreeg in augustus de sleutel en in september zat ik er al in.

Een diep gat

Ik kwam tot rust. Eindelijk had ik een plekje voor mezelf. Een plek die ik niet hoefde te verdedigen, waar ik niet werd weggepest. Na ongeveer een maand of twee begon de ellende. Doordat ik tot rust kwam, kreeg ik eindelijk de mogelijkheid om na te denken. Alles wat ik in de voorgaande jaren diep had weggestopt kwam naar boven. Ik belandde in een gat, had nergens zin in en lag het liefst hele dagen in m’n bed. Mijn HBO studie heb ik vrij snel beëindigd en op het werk voelde ik me ook niet meer op m’n gemak. Een aantal collega’s hadden geen idee hoe ze zich moesten inleven in een ander. “Joh, je bent gewoon lui. Je moet gaan hardlopen, dan krijg je vanzelf meer energie”. Natuurlijk. ‘s Ochtends een rondje hardlopen zal vast alles oplossen.

Ondertussen had ik steeds meer moeite om mijn bed uit te komen, om naar m’n werk te gaan, om überhaupt iets te doen. Omdat ik met mijn leidinggevende wel goed kon praten (hij heeft een soortgelijke jeugd gehad als ik) hebben we uiteindelijk samen besloten dat het het beste was om mijn (0-uren) contract in januari niet te verlengen zodat ik even een tijdje op adem kon komen. Ik kon dan de WW in en mocht terugkomen zodra ik daar weer aan toe was.

Therapie

In februari 2014 had ik mijn eerste sessie bij een psycholoog. Na een paar weken werd al snel duidelijk dat ik depressief was. Depressief? Ik? Toch vielen er veel puzzelstukjes op z’n plek. Ik bleek niet alleen depressief te zijn, maar had na 5 jaar de dood van mijn oma nog steeds niet verwerkt. Door veel over mijn jeugd te praten en zelfs fotoalbums mee te nemen naar de sessies heb ik veel dingen een plekje kunnen geven.

Toch heb ik de dood van oma nog steeds niet helemaal verwerkt en mijn zwangerschap maakt alles nog heftiger. Zij had dit echt geweldig gevonden. Ze was dol op haar kleinkinderen, dus laat staan hoe gek ze op haar achterkleinkind zou zijn geweest. Ik mis haar ontzettend en er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk. Zij was echt als een moeder voor me, de moeder die ik nooit heb gehad.

Doordat ik haar zo mis zijn er momenten waarop ik alleen maar kan huilen. Meestal is dat ‘s avonds, als we in bed liggen. Dan lig ik in het donker naar het plafond te staren en komen de tranen vanzelf. De pijn en het verdriet zitten zo diep dat het zeer doet. Tijdens therapie heb ik de pijn leren ‘vastpakken’ en ‘oplossen’, maar er zijn periodes geweest dat ik er lichamelijke klachten van kreeg. Voornamelijk een gigantische brok in m’n keel die maar niet weg leek te gaan en steken op de borst. Sinds therapie is dit dus gelukkig veel minder geworden.

De dood

Op een of andere manier kan ik niet omgaan met de dood. Ik sta ook doodsangsten uit bij de gedachte dat opa er ooit niet meer zal zijn. Ik probeer hem zo vaak mogelijk te bellen en bij hem langs te gaan, maar door drukte schiet het er nog wel eens bij in en het feit dat hij een nieuwe vriendin heeft en heel vaak de hort op is helpt ook niet echt. Gelukkig maakt hij de zwangerschap wel mee en hebben we samen midden in de woonkamer staan huilen toen ik hem de foto’s van de echo liet zien.

Opa wordt over precies een half jaar 80. Ik probeer er niet teveel over na te denken en ga er gewoon vanuit dat hij nog jaren bij ons blijft, maar toch blijft de angst om hem te verliezen in mijn hoofd spoken. En de dag dat ik dat telefoontje krijg? Op die dag kun je me echt bij elkaar vegen… That’s life.

01 comment
Persoonlijk, Verleden,

Ik heb geen moeder

Je kent ze vast wel, die plaatjes op Facebook met de tekst “deel dit als je van je moeder houdt” of “mijn moeder is de beste”. Normaal gesproken scroll ik er gewoon voorbij, maar sinds ik zwanger ben raakt het me wel. Aan de ene kant voel ik me dan verdrietig, aan de andere kant boos. Ik merk dat het voor mij nu met de dag lastiger wordt om te dealen met mijn verleden.

Mishandeld

Mijn moeder is namelijk niet de beste. Het tegendeel zelfs. Vanaf m’n 10de moest ik voor mezelf en mijn twee jongere zusjes zorgen, want mijn stiefvader was maar 6 dagen per maand thuis en mijn moeder vond het in de kroeg gezelliger dan thuis. Als ze dan thuis kwam werd ik psychisch mishandeld. Ik werd gekleineerd, vernederd. Kreeg te horen dat ze wou dat ik nooit geboren was, dat ik een rotkind was en dat niemand van mij hield. Rond m’n 15de kwam daar naast verbale agressie ook fysiek geweld bij. Als ik dan iets deed wat in haar ogen niet goed was werd ik geschopt en/of geslagen. Mijn zusjes hebben daar totdat ik wegliep van huis (gelukkig) niet veel van meegekregen.

Littekens

Het is inmiddels al ruim 7 jaar geleden dat ik van huis wegliep. Sindsdien heb ik aardig wat uurtjes therapie gehad en heb ik ook mede dankzij mijn opa en oma heel veel kunnen verwerken. Toch merk ik nu dat de wonden nooit helemaal zullen helen en dat de littekens altijd zullen blijven. Zeker nu ik een kleine minime in m’n buik heb kan ik me gewoon niet voorstellen waarom je je eigen kinderen zo zou schaden. Het doet me pijn, waar hebben mijn zusjes en ik dat aan verdiend? En waarom zijn wij überhaupt op de wereld gezet?

Het enige wat ik kan doen is doorgaan met m’n leven en toch dat laatste stukje ook proberen te verwerken. Maar als iemand aan mij vraagt: “hoe is het met je moeder?” dan zeg ik: Moeder? Ik heb geen moeder.

01 comment