Browsing category

Tips

Advertorials, Tips, Winacties,

10 dingen waar je op moet letten bij het vinden van een oppas (+WINACTIE!)

oppas winactie

HELP, oppas gezocht! De opa’s en oma’s kunnen dit keer niet op je kind(eren) passen en je wilt toch echt een avondje uit. Wat te doen? Hoe vind je zo snel mogelijk een betrouwbare oppas en waar moet je precies op letten? In deze blogpost geef ik je 10 tips over waar je op moet letten bij het zoeken naar een geschikte oppas voor jouw kids.

1. Wat voor oppas zoek je?

Denk er allereerst goed over na wat voor oppas jij precies wil. Zoek je bijvoorbeeld een oppas die je helpt met het huishouden, die spelletjes speelt met de kids of die huiswerkbegeleiding geeft? En heb je een oppas nodig voor in de ochtend, middag en/of avond? Denk hier goed over na.

2. Vind een oppas in de buurt

Misschien is je buurmeisje of een familielid wel een goede oppas. Maar mocht je in je omgeving geen geschikte oppas voor ogen hebben dan biedt een oppas community een uitkomst. Babysits (Oppassen.nl) is een voorbeeld van zo’n oppas community. Alleen al in Nederland biedt Babysits meer dan 45.000 oppassen aan. Het vinden van een geschikte oppas in je buurt wordt hiermee wel heel makkelijk gemaakt!

3. Ga op zoek naar meerdere oppassen

In het geval dat je vaak en onregelmatig een oppas nodig hebt is het verstandig om op zoek te gaan naar meerdere oppassen. Zo kan je een oppas aannemen die jouw kind(eren) van school kan halen als jij nog op werk bent. En hiernaast kan je een oppas aannemen die de kids naar bed brengt wanneer jij een avondje uit bent.

4. De leeftijd van de oppas

Een jonge oppas is handig want ze zijn vaker beschikbaar en ze kosten minder geld. Wees eerlijk, soms is dat ook belangrijk… Maar het blijft moeilijk, want de ene persoon is de ander niet. Schakel vooral een oppas in met de leeftijd waarvan jij denkt dat de persoon geschikt is voor het oppaswerk.

5. Vraag naar de ervaring van de oppas

Heb je een persoon gevonden die misschien wel jouw oppas kan worden? Vraag dan naar zijn/haar ervaring met het werk. Meestal heeft een oudere oppas meer ervaring, maar mocht je een jonger iemand voor ogen hebben dan is het extra verstandig om wat vragen te stellen. “Wat zou je doen als…?” Op deze manier krijg je een goed beeld van de persoon in kwestie en hoe hij/zij zou reageren in bepaalde situaties.

6. Reviews!

Vraag naar aanbevelingen van anderen! Ga je op zoek naar een oppas via een oppas community? Dan kan je de reviews van de oppassen goed in de gaten houden. Zijn er geen online reviews beschikbaar? Vraag dan naar een schriftelijke of mondelinge aanbeveling.

7. Afspraken maken

Voorkom onduidelijkheden en misverstanden door duidelijke afspraken te maken. Denk hierbij aan de werkzaamheden, maar ook de vergoeding voor het oppassen.

8. Plan een kennismakingsgesprek

Plan een kennismakingsgesprek om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de oppas. Neem je kind vooral mee! Met zo’n gesprek krijg je een goed beeld van hoe de persoon in het echt is en of jij en je kind een klik hebben met de oppas.

9. Proefperiode

Stel een proefperiode voor. Tijdens deze periode kunnen jij, je kind, maar ook de oppas kijken of het oppassen naar wensen verloopt.

10. Volg vooral je onderbuikgevoel

De oppas kan op papier helemaal geschikt zijn, maar uiteindelijk gaat het erom of jij een goed gevoel hebt bij de oppas. Neem pas een oppas aan als je volledig positief bent over deze persoon. Voel je vooral niet schuldig als je uiteindelijk de oppas toch afwijst. Het gaat hier natuurlijk wel om jouw waardevolle kind!

oppas winactie

Maak kans op een Premium account bij Babysits!

Om het vinden van een oppas nog makkelijker te maken geeft Babysits maar liefst 3 Premium accounts weg t.w.v. 30 euro (geldig voor 3 maanden)! Met dit Premium account kan je een profiel opstellen bij Babysits met jouw persoonlijke wensen voor een oppas. Hiernaast kan je met dit account contact opnemen met geschikte en zorgzame oppassen in de buurt.

Hoe doe je mee?

Wil je kans maken op een Premium account bij Babysits? Volg dan de volgende stappen:

  • Laat hieronder weten waarom jij kans wilt maken op een Premium account van Babysits
  • Laat een geldig e-mailadres achter, op dat adres krijg je persoonlijk bericht als je gewonnen hebt
  • Volg It’s a Momlife op Facebook en Instagram

Je hebt tot vrijdag 14 juni 23:59 de tijd om mee te doen met de winactie. Op zaterdag 15 juni zullen er in de loop van de dag 3 winnaars online bekend worden gemaakt en krijgen zij een persoonlijk bericht.

011 comments
#Momlife, Tips, Winacties,

Je baby dragen – Waar moet je op letten en welke opties zijn er? (+WINACTIE)

draagdoek of draagzak

Vorige week was het EBW (European Babywearing Week) dus leek het mij het uitgelezen moment om een blog te wijden aan het dragen van je baby. Ik ben zelf absoluut geen ‘draagmama’, maar heb wel zowel een draagdoek als -zak in huis en ik snap dat het voor velen echt een uitkomst is en waarom zij het fijn vinden om hun kindje te dragen.

Nu ik zwanger ben van nummer 2 ben ik me er weer in gaan verdiepen en merkte dat het soms echt even zoeken is naar de juist informatie. In de Facebookgroep met andere mama’s in spé die net als ik in juni zijn uitgerekend stelde ik de vraag of zij door de draagbomen het bos nog zagen en wat bleek: voor velen was het toch wel onduidelijk wat nou handig is.

Allereerst: elk kind is anders

Toen ik zwanger was van Sophie, was het aanschaffen van een draagdoek/zak een van de eerste tips die ik kreeg, dus had ik een mooie rekbare draagdoek bemachtigd. “Ideaal voor als je je handen vrij wilt hebben en de baby vindt het heerlijk” luidde het advies. Het knopen lukte me in het begin voor geen meter, maar na een paar Youtube tutorials ging het wel aardig.

Een paar weken na de bevalling gingen we op verjaardagsvisite en dat leek mij het perfecte moment om de draagdoek uit te proberen. Helaas bleek toen dat Sophie de draagdoek helemaal niet fijn vond. Ze keek liever in het rond en lag dan ook veel liever in de box of kinderwagen.

Nu ik zwanger ben van baby Harvey ben ik heel benieuwd of deze baby wel gedragen wil worden. De draagdoek ligt in ieder geval weer gewassen in de kast, klaar om gebruikt te worden. 🙂

De voordelen van dragen

Ik wil het dragen wel weer opnieuw gaan proberen. Dit omdat het dragen van je kindje een aantal voordelen heeft:

  • tijdens het dragen heb je je kindje dichtbij je, maar toch je handen vrij.
  • als je draagt komt het knuffelhormoon – Oxitocine – vrij, wat bijdraagt aan de hechting tussen jou en je kindje.
  • het dragen reduceert prikkels.
  • in tegenstelling tot een kinderwagen is een draagdoek/zak altijd te gebruiken, ook op plekken met veel trappen of bijvoorbeeld op het strand.

Draagdoek of draagzak?

Er zijn talloze soorten dragers op de markt. Voor ieder wat wils, zou je kunnen zeggen. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk na te denken over wat je precies wilt. Een draagdoek moet je zelf knopen en dit kan voor sommigen nogal een drempel zijn. Want wat als je nou niet goed knoopt? Zit je kindje dan wel stevig? Of is de houding dan wel goed? Gelukkig zijn er op YouTube genoeg filmpjes te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een doek kunt knopen, dus laat je hierdoor vooral niet afschrikken.

Een draagzak is daarentegen vaak ready-to-use. De eerste keer verstel je de draagzak, maar daarna is het vaak omdoen, kindje erin, vastklikken en klaar. Het nadeel van een draagzak is wel dat ze niet allemaal geschikt zijn voor pasgeboren baby’s. Dit verschilt per merk en type, goed opletten dus bij het aanschaffen.

Verschil geweven en rekbare draagdoek

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is – de naam zegt het al – rekbaar. Hierdoor kun je de doek eerst knopen/omdoen en daarna pas je kindje erin doen. Zeker voor mama’s (en papa’s) die net beginnen met dragen is dit heel fijn. Een rekbare doek is geschikt voor buikdragen en is te gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer 7kg weegt. Een nadeel is dat deze doeken minder geschikt zijn voor tijdens warmere dagen, aangezien je deze doek in meerdere lagen moet knopen.

Edit: ik kreeg een tip dat er ook rekbare doeken zijn van bamboe, die luchtiger zijn en daardoor beter geschikt voor tijdens de zomermaanden.

Geweven draagdoek

Met een geweven draagdoek kun je je kindje op zowel je buik, rug als zij dragen. Deze doeken zijn bruikbaar vanaf de geboorte totdat je kindje een peuter is. Het voordeel van dit type draagdoek is dat er veel verschillende draagmethodes mogelijk zijn. Het nadeel is dat het knopen wel wat oefening (en geduld) kost en dat je altijd opnieuw moet knopen als je je kindje eruit hebt gehaald.

Ik wil mijn kindje dragen, wat nu?

Stap 1 is op zoek gaan naar een draagconsulent. Deze kan jou helpen met het maken van de keuze tussen een doek of zak. En stel je kiest voor een doek, kies je dan een rekbare of een geweven? Een draagconsulent kan al jouw vragen beantwoorden. Daarnaast kan je tijdens zo’n consult meteen diverse draagdoeken en -zakken uitproberen, zodat je meteen het verschil kunt voelen. Dat je beste vriendin bijvoorbeeld zweert bij haar Tula draagzak, betekent niet dat dit ook de meest fijne drager is voor jou.

Mocht je een draagconsulent in eerste instantie een beetje overdreven vinden, dan kun je er ook voor kiezen eerst meer informatie op te vragen bij “kenners”. Er bestaan speciale Facebookgroepen voor dragen, Draagpraat bijvoorbeeld. Daar kun je met al je draaggerelateerde vragen terecht. 🙂

Belangrijk om te weten

Als je gaat dragen is het belangrijk dit ergonomisch te doen. Dit houdt in: de knietjes opgetrokken tot navelhoogte, het ruggetje bol en beentjes naar buiten geopend (en dus niet bungelend naar beneden). Helaas is de term ‘ergonomisch’ niet beschermd en mag iedere fabrikant deze term schaamteloos op zijn product zetten, dus let hier goed op! Er worden helaas nog (te)veel niet-ergonomische draagzakken verkocht, mede door verkeerd advies in babywinkels. Wat erg jammer is, want niet-ergonomisch dragen is slecht voor de heupjes van je kindje.

Wat ook handig is om te weten is dat sommige draagzakken – bijvoorbeeld Manduca – maatgebonden zijn. Dit is dus niet handig als zowel jij als je partner de draagzak wil gebruiken. Een draagdoek is sowieso door iedereen te gebruiken, aangezien je deze zelf moet knopen.

Win €25,- shoptegoed!

Ben jij er al helemaal uit welke drager je wilt? Je kan nu €25,- Bol.com shoptegoed winnen! Bij Bol.com kun je terecht voor een ruim aanbod draagdoeken en draagzakken. Om kans te maken dien je het volgende te doen:

  1. Laat hieronder een reactie achter dat je meedoet en vertel welke draagdoek of draagzak je graag zou willen aanschaffen. Vergeet hierbij geen geldig e-mailadres te gebruiken, want op dit adres krijg je bericht als je gewonnen hebt.
  2. Volg It’s a Momlife op Instagram & Facebook

It’s that simple! Meedoen kan tot vrijdag 31 mei 23:59. De winnaar wordt zaterdag 1 juni bekend gemaakt en krijgt tevens persoonlijk bericht. Heb je al een draagdoek en/of draagzak en gebruik je het shoptegoed liever ergens anders voor? Dat mag natuurlijk ook. Het €25,- shoptegoed is vrij te besteden bij bol.com. 🙂

01/06/19: De winnaar is bekend! Anja, gefeliciteerd met het shoptegoed. Er is een e-mail onderweg.


TIP: Marjo van “Met liefde gestrikt” is actief op Instagram en Facebook en post regelmatig over dragen. Ze is tevens draagconsulent, dus bij haar kun je terecht met al je vragen over dragen.

115 comments
#Momlife, Persoonlijk, Tips,

Moederdag cadeautips – Wat staat er op mijn wishlist?

Volgende week is het weer Moederdag. Dit is de eerste Moederdag dat Sophie naar de opvang gaat, dus er ligt inmiddels een mooi zelfgeknutseld cadeautje in de kast die ik volgende week zondag mag openmaken. 🙂 Maar naast zo’n mooie tekening – of wat het ook mag zijn – is het natuurlijk ook fijn om iets te krijgen waar je echt iets aan hebt.

Elk jaar weer vind ik het lastig om een verlanglijstje te maken. Met Moederdag, Sinterklaas, Kerst en mijn verjaardag is het altijd weer even brainstormen wat ik nou eigenlijk wil. Voor mijn verjaardag en de feestdagen vraag ik dan vaak maar “gewoon” een cadeaubon, maar voor Moederdag wil ik toch wel iets krijgen wat ik met een ontbijtje op bed kan uitpakken. 🙂

Moederdag cadeautips

1. Ontspanning – Verwenpakket van Rituals

Dit is toch wel een van mijn favorieten: een giftset van Rituals. Vooral Hammam vind ik erg lekker en nu ik zwanger ben is het Tiny Rituals badpakket ook heel fijn. Rituals heeft nu ook weer een nieuwe limited edition, The Ritual of Chado. Deze zou ik stiekem nu wel willen uitproberen. Hint, Yannick. Hint. 😉

2. Praktisch – Een nieuwe telefoonhouder

Ik mag mijn abonnement namelijk verlengen en volgende week zal mijn nieuwe telefoon worden geleverd. Met mijn huidige telefoonhouder heb ik 5 jaar gedaan, maar aangezien mijn nieuwe telefoon een stuk groter is zal deze er niet meer in passen. Tijd voor een nieuwe dus.

3. Gadget – Fotoprinter

Een fotoprinter staat al een tijdje op mijn lijstje en HP heeft recent een nieuwe uitgebracht; de HP Sprocket 200. Oké, ik geef het toe. Dit is wel een wat duurder cadeau, maar wel eentje waar ik jaren plezier van zal hebben. 🙂 Momenteel bestel ik mijn foto’s bij LALALAB – gebruik PG5X5MQW voor €5,- korting op je bestelling – maar daarvan is de levertijd toch al snel een week. Meestal is dat niet erg, maar soms wil ik gewoon meteen met mijn 9 maanden boek aan de slag en dan is het toch wel handig als ik de foto’s meteen kan inplakken. 🙂

4. Creatief – Invulboek

Het ‘Ik ben zwanger’-boek is momenteel het enige invulboek van Studio Ins & Outs dat ik in huis heb, maar aangezien het schrijven, knippen en plakken erg verslavend en verrassend genoeg ontspannend werkt wil ik er nog meer. Op dit moment staan zowel het ‘Erop uit!’ vakantiedagboek als het receptenboekje op mijn wishlist.

5. Persoonlijk – Naamsieraad

Wat ook op mijn wishlist staat is een mooi sieraad met de naam of initialen van Sophie en baby Harvey. Die van Vedder & Vedder vind ik ontzettend tof – maar voor de ketting die ik wil moeten we eerst even de loterij winnen. Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven, de naamsieraden van Kaya Sieraden bijvoorbeeld.

6. Ontspanning – Een hangmat

Met de zomer in aantocht is het heerlijk om buiten in de tuin te relaxen. Dit kan natuurlijk op een ligbed, loungeset of gewoon met een handdoek op het gras, maar een hangmat met hangmat standaard geeft nog nèt even wat meer vakantiegevoel. Go me-time!


Wat zou jij graag willen krijgen? 🙂 Ik lees het graag hieronder.

011 comments
Tips, Trending, Zwanger,

Babykleertjes wassen – Do’s & Don’ts

Over een aantal weken mag ik het weer: babykleertjes wassen. Op het moment van schrijven is de babykamer nog lang niet af en maakt Sophie nog gebruik van haar oude meubels, dus valt er voor mij nog niks in te ruimen. Toch heb ik al een soort van voorpret als ik er aan denk. Die heerlijke Zwitsal geur, al die kleine sokjes en rompertjes aan de lijn… Ik hou er van.

Maar waar moet je nou op letten bij het wassen van babykleding? Werkt dat nou anders dan het wassen van normale kleding, of komt het op hetzelfde neer?

Babykleertjes wassen

Omdat er mensen zijn die hun eigen kleding ook niet voor het eerste gebruik wassen trap ik maar af met het belangrijkste: Was. Alle. Babykleertjes. Ook al zijn ze nieuw. In nieuwe kleding kunnen stoffen zitten die het gevoelige babyhuidje kunnen irriteren. Dit geldt ook voor alle hydrofiele doeken, washandjes, spuugdoekjes, lakentjes, en whatever je verder nog aan babyuitzet in huis hebt.

Tip 1: zorg dat je alle babykleding gewassen hebt voor je 37 weken zwanger bent. Na deze termijn kun je ieder moment gaan bevallen, dus dan is het handig als alles gewassen en schoon in de kast ligt.

Verder is het belangrijk zo heet mogelijk te wassen. Lees voor de zekerheid altijd even de waslabels, want wie weet zitten er bepaalde items tussen die je op een speciaal programma moet wassen. Wat betreft wasmiddel wordt er geadviseerd te kiezen voor een neutrale variant zonder parfum. Denk hierbij aan Neutral en Seepje, maar bijvoorbeeld ook aan het speciale babywasmiddel van Lidl (Lupilu). Ikzelf ga overigens ‘gewoon’ Robijn Zwitsal gebruiken. 😉

Vanwege de stoffen in wasverzachter wordt er tevens afgeraden om hier gebruik van te maken. Om de babykleertjes toch zacht te houden kun je eventueel een scheutje azijn in het wasverzachterbakje doen. Dit laat geen geur achter. Ik maak sowieso geen gebruik van wasverzachter, dus ik mis het niet. Mocht je het nou toch perse willen gebruiken, dan zijn er ook neutrale wasverzachters verkrijgbaar.

O ja, en voordat ik het vergeet: sorteer de babykleertjes op kleur. Lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb in mijn omgeving gezien dat dit toch geen overbodige tip is. 😉

Babykleertjes drogen & strijken

Zodra de kleertjes gewassen zijn moeten ze natuurlijk nog drogen. Je kan ervoor kiezen alles in de droger te doen, maar kan het natuurlijk ook gewoon ophangen. Zelf hang ik alles op, behalve de hydrofiele doeken. Die raken aan de waslijn namelijk hun vorm kwijt en dat vind ik zonde.

Officieel moeten babykleertjes na het wassen worden gestreken. Dit om de laatste bacteriën nog even te doden. Ik strijk zelf praktisch nooit en heb de babykleertjes van Sophie destijds ook niet gestreken. Mocht jij nou wel regelmatig strijken dan kun je de babykleertjes uiteraard gewoon even meepakken.

Tip 2: laat eens in de zoveel tijd je wasmachine op 90 graden draaien. Door alle vuile was wordt een wasmachine ook vies en hiermee zorg je ervoor dat je wasmachine weer schoon wordt. Je kan er voor kiezen om wasmachinereiniger toe te voegen, voor een extra schoon resultaat.

In het kort: do’s & don’ts

Do’s:

  • Waslabels lezen voor het wassen.
  • Een neutraal wasmiddel gebruiken.
  • Zo heet mogelijk wassen.
  • Babykleertjes sorteren op kleur.
  • Alles wassen voor gebruik. Ook knuffels.

Don’ts:

  • Wasverzachter gebruiken.
  • Alles bij elkaar wassen.
  • Wasmachine te vol proppen.

Heb jij nog tips betreft het wassen van babykleertjes? Ik lees het graag hieronder. 🙂

07 comments
Tips, Trending, Zwanger,

De ziekenhuistas – Wat moet je meenemen?

Ziekenhuistas

Of je nu in het ziekenhuis wil bevallen of thuis, een ziekenhuistas a.k.a. vluchtkoffer moet je als zwangere sowieso hebben klaarstaan. De kraamzorg adviseerde mij dit rond week 34 te doen zodat, mocht het nodig zijn, deze zonder zorgen gepakt kan worden.

De vorige keer heb ik de tas 2 keer ingepakt. De eerste keer ervan uitgaande dat ik thuis zou bevallen en vervolgens opnieuw toen bleek dat ik naar het ziekenhuis moest voor de inleiding. Nu ik de 25 weken heb aangetikt is het weer tijd om na te denken over wat er allemaal in moet, want binnenkort moet deze weer klaarstaan. 🙂

Kleding

Qua kleding verschilt het per seizoen. Toen ik van Sophie beviel was het buiten maar een graad of 5, dus ik had een comfortabele joggingbroek meegenomen om aan te trekken. Dit keer wordt het een zomerbaby, dus de kans is groot dat een joggingbroek veel te warm is. Deze neem ik wel mee voor als ik een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, maar voor de trip naar huis zal ik waarschijnlijk een jurk of iets dergelijks meenemen.

Qua kleding gaat bij mij het volgende in de ziekenhuistas:

  • Comfortabel (slaap)shirt
  • T-shirts
  • Joggingbroek
  • Onderbroeken (van die grote waar dat mega verband in past)
  • Sokken
  • Meegroeibh
  • Voedingsbh
  • Slippers
  • Badjas
  • Kleding voor als we naar huis gaan
  • Eventueel kleding om in te bevallen

De vorige keer beviel ik zonder kleding aan. Ik hobbelde regelmatig van het bed naar de douche, dus dan is kleding alleen maar onhandig. Ik vermoed dat ik het dit keer hetzelfde ga doen, maar voor de zekerheid neem ik het toch maar mee.

Naast kleding neem ik ook toiletspullen mee. Denk hierbij aan douchegel, shampoo, deodorant en een haarborstel. Tandenborstel + tandpasta is ook handig.

Voor de baby

Uiteraard moet er voor de baby ook het een en ander mee. Ik stop het volgende in mijn ziekenhuistas:

  • Mutsje (x2)
  • Romper maat 50 (x2)
  • Romper maat 56 (x2)
  • Kleding maat 50 (x2)
  • Kleding maat 56(x2)
  • Sokjes (x2)
  • Jasje of vestje

Daarnaast nemen we natuurlijk ook het autostoeltje en een dekentje mee. 🙂

Overig

Wat verder nog handig is om niet te vergeten:

  • Portemonnee met pinpas en kleingeld
  • Zorgpas
  • Het geboorteplan
  • Papieren van de verloskundige
  • Identiteitsbewijzen van jou en je partner
  • Telefoon + oplader
  • Snacks
  • Eventuele medicijnen als je die gebruikt
  • Kleding en toiletspullen voor je partner

Ook is het handig om een flesje water mee te nemen, bij voorkeur zo eentje met een sportdop. Dan hoef je namelijk niet elke keer helemaal rechtop te zitten als je wat wil drinken.

Veel vrouwen nemen ook lippenbalsem mee vanwege droge lippen. Ik heb deze zelf niet nodig gehad, maar je kan het beter bij je hebben en niet gebruiken dan dat je het wil hebben en beseft dat je het thuis heb laten liggen.


Wat zat er bij jou in de vluchtkoffer? Of wat zou jij achteraf nog hebben meegenomen? Ik lees het graag hieronder in de reacties.

01 comment
Strijd tegen de vetrol, Tips,

Strijd tegen de Vetrol – Apps om af te vallen

Vorige maand schreef ik over een halve kilo per week afvallen en ik kreeg daar zowel on- als offline veel reacties op. Veel mensen waren benieuwd naar welke apps ik gebruik, dus vandaag deel ik dit met jullie: de apps om af te vallen 🙂

Apps om af te vallen

Fitbit

Jullie hebben meerdere keren kunnen lezen dat ik een Fitbit heb. De Fitbit Charge 2, om precies te zijn. Ideaal ding. Het telt mijn stappen, meet mijn hartslag en ziet ook hoeveel trappen ik per dag op en af ga. Het fijne aan deze activitytracker – maar dat zal bij andere trackers ook vast wel zo zijn – is dat er een app bij zit. De Fitbit app installeer je eenvoudig op je smartphone. Heb je geen smartphone? Geen probleem. De app is ook beschikbaar voor Windows 10.

In de app kun je o.a. zien hoeveel calorieeën je hebt verbrand, hoeveel je (nog) mag eten en of je genoeg slaap krijgt. Je kan ook meedoen aan challenges, iets wat mij vaak motiveert om toch even net wat meer stappen te zetten.

Lifesum

Een andere app die ik dagelijks gebruik is Lifesum. Met Lifesum kun je eenvoudig bijhouden wat je allemaal eet en drinkt en zie je ook of je (on)gezond bezig bent. Gezond voedsel is een A, ongezond een E. Daar tussenin heb je uiteraard B, C en D. Ik probeer al mijn maaltijden uit A’s en B’s te laten bestaan, met af een toe een C. Dankzij Lifesum weet ik nu dat bepaalde voeding helemaal niet zo gezond is als ik dacht. Zo bijvoorbeeld ook die zogenaamde ‘low calorie’ water met smaakjes. Die zijn dus gewoon een E. 😉

Lifesum heb je zowel gratis als betaald. In de gratis versie kun je wat ik hierboven al zei je voeding bijhouden. Daarnaast kun je ook je workouts invoeren. Je kan ook je gewicht invoeren inclusief doelen etc. De pro-versie kost € 3,75 per maand, maar daar krijg je wel een boel voor:

  • Individueel aangepaste dieet/voedingsschema’s
  • Bijpassende recepten
  • Je kan recepten en maaltijden bewaren
  • Tips voor recepten
  • Wekelijks gezondheidsadvies o.b.v. je voeding en beweging
  • Voedingsbeoordelingen
  • Bijhouden van lichaamssamenstelling
  • Macro’s bijhouden
  • Automatisch bijhouden van workouts

Daarnaast natuurlijk ook hetzelfde als de gratis versie. Je kunt je voeding en workouts handmatig invoeren. Een van de redenen dat ik voor de premium versie heb gekozen is dat ik mijn Fitbit kan synchroniseren met Lifesum. 🙂 Daarnaast vind ik het erg fijn om al mijn lichaamsafmetingen in te kunnen voeren en precies te zien of er vooruitgang is of niet, en het bijhouden van macro’s is eigenlijk echt een must als je wilt afvallen. Nieuwsgierig geworden? De app is beschikbaar voor Android en iOS.


Welke apps gebruik jij het liefst? Ik lees het graag hieronder in de comments. Reageren op Facebook of Instagram kan uiteraard ook. 🙂

26 comments
Tips,

Consuminderen – 50 euro per week boodschappen

Een tijdje geleden poste ik een artikel over consuminderen. Dit is een van mijn goede voornemens voor 2018 maar was het stiekem al een beetje vergeten. Vanochtend las ik bij Dianne van Sterkemamas.nl het bericht dat zij gaat meedoen aan een challenge waarbij ze maar 50 euro per week mag uitgeven aan boodschappen.

50 euro per week boodschappen

Wij besteden momenteel zo rond de 80 euro per week aan boodschappen. Ook bestellen we één keer per maand voor 100 euro aan boodschappen bij Jumbo, dus maandelijks komen we zo aan de 420 euro. Aan boodschappen. Met z’n 3tjes. #nietnormaal ??

Dit vind ik echt schandalig veel en daarom besloot ik een tijdje geleden al dat ik hier op zou kunnen besparen. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe en liet het nog een beetje link liggen. Na het lezen van de blog van Dianne dacht ik er weer aan en besloot op zoek te gaan naar tips & tricks.

Boodschappen bespaartips

#1. Boodschappen doen met volle maag

Deze heb je vast al eens voorbij zien komen, maar het werkt echt. Door met een volle maag naar de supermarkt te gaan kom je minder in de verleiding om lekkere dingen te kopen. Als ik met honger naar de supermarkt ga kom ik thuis als trotse eigenaar van gangpad 4, if you know what I mean

#2. Hou één keer per week kliekjesdag

Aan het einde van de week heb je vast nog wel wat in de kast liggen of misschien heb je zelfs producten die bijna over datum zijn. Met de receptenzoeker van Voedingscentrum kun je eenvoudig bijpassende recepten zoeken met datgene wat jij nog in de kast hebt liggen. Ideaal!

#3. Grotere porties koken

Vaak zijn de kleinere verpakkingen in verhouding duurder. Door grotere hoeveelheden te koken kun je wat overblijft mooi invriezen en voor kliekjesdag bewaren.

#4. Minder vaak naar de winkel

Als ik drie keer per week naar de supermarkt ga – wat bij mij nogal vaak voorkomt, want ik woon er naast – dan koop ik veel meer dan wanneer ik maar één keer ga. Probeer een weekmenu te maken en haal alles in één keer in huis.

#5. Maak een lijstje

Deze vind ik echt heel belangrijk. Als ik dit namelijk niet doe dan ga ik heel de supermarkt door en gooi ik veel dingen spontaan in de kar. Door vooraf een boodschappenlijstje te maken – ik gebruik daar een app voor, want papiertjes raak ik altijd kwijt – heb ik houvast en koop meestal alleen wat er op staat. Ik zeg meestal, want soms maak ik dus de fout om met honger naar de winkel te gaan. 😉

#6 Koop huismerk

Voorheen kocht ik aanbiedingen zonder verder te kijken dan mijn neus lang was. Want een aanbieding, dat was toch goedkoop? En stiekem had ik een plaat beton voor m’n kop en dacht dat A merk gewoon beter was. Sinds kort koop ik heel veel huismerk artikelen en dat scheelt vaak bijna de helft. Ook ga ik sinds een week of twee regelmatig naar Lidl. Dat scheelt echt een berg en is echt prima!

Vanaf vandaag ga ik 4 weken lang proberen om met 50 euro per week boodschappen te doen. Ben benieuwd hoe het zal verlopen. Over 4 weken zal ik een blog schrijven met daarin mijn successen of dikke failures.


Hoeveel geld geef jij elke week uit aan boodschappen? En heb jij bespaartips? Ik lees het graag hieronder in de comments. 🙂

025 comments
#Momlife, Tips,

Baby cadeautips

Sinterklaas en Kerstmis staan weer voor de deur en mijn kleine diva wordt in januari 1. Dat zijn een hoop cadeau momenten achter elkaar! Omdat ik geen flauw idee had wat nou leuke cadeautjes zijn voor een baby van (bijna) 1, ben ik gaan rondvragen en snuffelen op het internet. Omdat ik me kan voorstellen dat ik niet de enige ben die moeite heeft met het verzinnen van cadeautjes voor zowel Sinterklaas, Kerst als baby’s eerste verjaardag, zet ik hier alles in 1 overzicht. 🙂

Kleine cadeautjes

Omdat een baby nog niet veel snapt van Sinterklaas en Kerst, hou ik het dit jaar bij kleine cadeautjes. Het uitpakken – eh, scheuren – is hoogstwaarschijnlijk toch veel leuker dan het cadeautje zelf. Op Sophie haar lijstje staat o.a.:

  1. Toet Toet auto’s. 1 autootje kost ongeveer 8 euro, dus dat is een mooi bedrag. Daardoor is het voor familie en/of vrienden ook leuk om te geven. Overigens is Toet Toet officieel voor jongens. Voor de meisjes is er Zoef Zoef dieren, maar die vind ik zelf minder leuk. 😉
  2. Houten dieren puzzel.
  3. Baby telefoon en afstandsbediening, in de hoop dat ze die van ons met rust laat. (Haha! Zal wel niet)
  4. Houten blokkenset.

Er staan ook nog wat grotere cadeautjes op, zoals een verkeerstapijt en Duplo.

Verjaardag

Voor haar verjaardag heb ik vandaag alvast het IKEA speelgoedkeukentje gehaald. Deze is momenteel namelijk in de aanbieding. 😀 Heb de keukenaccessoires – pannenset, keukengerei en muffins – ook aan haar lijstje toegevoegd, zodat familie en/of vrienden het keukentje kunnen aanvullen.

Verder heb ik voor haar verjaardag ook de Toet Toet garage op het lijstje gezet en wat grotere Duplo pakketten. Ik vind het lijstje al vrij uitgebreid en omdat ik het niet nodig vind dat ze wordt overladen met cadeaus laat ik het hierbij. De volgende cadeaus hebben het lijstje niet gehaald, maar zijn wel geschikt voor baby’s 1ste verjaardag:

  1. Loop- of duwfiets. Deze zijn er in heel veel soorten en maten, dus keus genoeg.
  2. Wobbel. Hier heb ik lang over nagedacht en nadat ik deze bij iemand anders in het echt heb mogen aanschouwen heb ik besloten deze niet te kopen. Voor wat het is vind ik het veel te duur, maar ieder z’n ding natuurlijk. 🙂
  3. Zandbak. Omdat ze in januari jarig is – en onze tuin is stiekem een oerwoud – vond ik dit geen geschikt cadeau. Zodra de tuin af is en het weer wat beter wordt zal er vast wel eentje komen.
  4. Hetzelfde geldt voor een schommel en speelhuisje.
  5. Little People boerderij. Omdat ze ook al Duplo krijgt – en daar ook al poppetjes bij zitten – vond ik Little People overbodig. Al hoor ik van velen dat dit leuk speelgoed is.

Dit is zo’n beetje alles wat ik ben tegengekomen tijdens mijn zoektocht naar leuke cadeau’s voor een bijna-dreumes. Wat heb jij voor jouw kindje(s) gekocht? Ik lees het graag in de reacties. 🙂

016 comments
Tips, Zwanger,

Series voor tijdens je verlof

Sinds ik moeder ben geworden ben ik met hele andere criteria naar series gaan zoeken. Hieronder lees je welke series perfect zijn om tijdens je verlof te kijken, wanneer je de helft van de tijd verliefd naar je baby ligt te staren. Of door het slaaptekort je ogen amper open kan houden, maar tijdens de voedingen wel iets wilt kijken. 🙂

Series voor tijdens je (bevallings)verlof

  1. Met stip op nr. 1: How I Met Your Mother. Ik denk dat ik deze serie ondertussen al 25 keer van voor naar achter heb bekeken. Zin in iets vrolijks? Zin om iets te kijken, maar geen tijd voor een aflevering van 40 minuten?  How I Met Your Mother is de perfectie tv serie. Verveelt nooit en is ondanks de rode draad die door het verhaal heen loopt makkelijk te volgen, ook al wordt je afgeleid door een huilende baby of als je soms even een pauze moet inlassen voor een voeding en/of vieze luier.
  2. Nog zo’n kijkt-lekker-weg-serie: Modern Family. Zelfde criteria als How I Met Your Mother. Wel iets andere humor, maar een heerlijke serie vol herkenbare situaties.
  3. New Girl. Ook weer zo’n lekker vrolijke serie. Deze humor moet je liggen, Yannick vindt er bijvoorbeeld geen hol aan, maar als het je ding is dan kijk je zo een heel seizoen weg. Of 5. 🙂
  4. That 70’s Show. Grappige serie die zo’n dunne rode draad heeft dat je ‘m desnoods van achter naar voren kan kijken. Stuk gemist? Geen probleem. Ideaal voor als je je door slaaptekort niet volledig kan concentreren.
  5. Gossip Girl. Deze serie heb ik een aantal jaren geleden proberen te kijken, maar zonder succes. Ik vond het echt nergens over gaan. Tijdens de eerste weken van mijn bevallingsverlof ben ik er weer aan begonnen. Het gaat namelijk echt nergens over, dus als je wordt afgeleid of je baby plotseling aandacht nodig heeft: de pauze knop heb je niet nodig. 😉

Series voor als je weer toe bent aan iets met meer inhoud

  1. Orange Is the New Black. Totaaaal ander genre, maar heerlijke serie. Ik moest er heel even aan wennen want voor een Amerikaanse productie is deze serie verre van preuts (lees: vol met blote borsten en lesbische seks), maar na 2 afleveringen was ik verkocht. Overigens ook een stuk beter dan de Nederlandse re-make Celblok H. Daar kon ik namelijk echt he-le-maal niks mee. Nadeel: 1 aflevering van Orange Is the New Black duurt maar liefst 60 minuten en is niet zo geschikt om te kijken als je kinderen mee koekeloeren.
  2. Breaking Bad. No explanation needed, gewoon kijken.
  3. The Bridge. Steengoede Scandinavische serie. Het moet je ding zijn, maar als je van dit genre houdt dan is dit echt een must-see. Nadeel: Hier moet je echt naar kijken, want van de taal kan je echt niks maken en er gebeurt zoveel dat je geen moment kan missen. Smartphone – en baby – wegleggen, dus.
  4. Suits. Dikste/vetste/coolste advocatenserie ooit. Harvey Specter is al reden genoeg om te gaan kijken. *kwijl*. Alleen wel jammer dat nog niet alle seizoenen op Netflix staan.
  5. Orphan Black. Sci-Fi, dus ook dit moet je ding zijn. Een meisje ontdekt dat ze een dubbelganger heeft en neemt haar leven over. Daarna duiken er steeds meer dubbelgangers op. Ik vind het een heerlijke serie met een goede verhaallijn en het zit vol spanning.

 

Vele die mij kennen zullen nu denken: “en Gilmore Girls dan?”. Tja, smaken veranderen. Vorig jaar was ik helemaal happy dat alle seizoenen op Netflix werden geplaatst en dat er ook een nieuw seizoen aankwam, maar na 3 afleveringen ben ik afgehaakt. Hoe heb ik daar vroeger in vredesnaam naar kunnen kijken? Ik vraag het me nog steeds af. 🙂

Wat zijn jouw favoriete series? Of heb je een aanvulling op het bovenste lijstje? Ik lees het graag in de comments.

020 comments