Browsing category

Recepten

Recepten,

Recept – Mac&Cheese #Comfortfood

Twee weken geleden maakte ik mijn ultieme comfortfood: Mac&Cheese. Ik deelde dit in mijn Instagram Stories en kreeg onwijs veel reacties en vragen over het recept. Bij deze zal ik het recept met jullie delen. 🙂

Mac&Cheese a la Daan

Je hebt nodig (6-8 personen):

  • 500 gram macaroni
  • 120 gram boter, ongezouten
  • 100 gram bloem
  • 1,5 liter halfvolle melk
  • 500 gram geraspte kaas (ik gebruik Cheddar of Red Leicester)
  • 450 gram diepvries tuinerwtjes
  • Zout
  • Peper

Aan de slag:

  1. Kook de pasta en tuinerwtjes volgens de instructies MIN één minuut kooktijd.
  2. Giet zowel de pasta als tuinerwtjes af en zet apart.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Pak een grote pan (écht een grote pan, want hier moet straks de pasta ook bij) en zet deze op het vuur.
  5. Smelt de boter op matig vuur en voeg al roerend de bloem toe. Blijf 1 minuut roeren.
  6. Voeg al roerend 250 ml melk toe en roer alles goed door elkaar. Doe daarna de rest van de melk erbij en zorg ervoor dat het een gladde saus wordt zonder klontjes. Gebruik een garde indien nodig.
  7. Blijf roeren (5 tot 8 minuten) totdat de saus ongeveer net zo dik is als room en breng op smaak met zout en peper.
  8. Haal de pan van het vuur en voeg 400 gram geraspte kaas toe. Roer de kaas door de saus (hoeft niet perse te smelten, als het maar goed door de saus heen zit)
  9. Doe de macaroni en tuinerwtjes erbij en roer alles door elkaar.
  10. Verdeel alles netjes in een grote ovenschaal (of 2, als je ovenschaal niet groot genoeg is) en strooi de rest van de geraspte kaas eroverheen.
  11. Zet in de oven en bak gedurende 20 à 30 minuten totdat het geheel mooi goudbruin is.

Voilà, Mac&Cheese! Je kunt zelf uiteraard variaties maken door bijvoorbeeld spekreepjes toe te voegen of de tuinerwtjes weg te laten. Ik heb deze toegevoegd voor wat extra vulling en om ook nog wat groente binnen te krijgen tijdens het eten van deze caloriebom. 😉 Je kunt ook kiezen voor een crunchy topping door paneermeel te mengen met boter en dit er nog overheen te doen voordat het de oven in gaat. Voor ieder wat wils! 🙂

010 comments
Recepten,

Recept – Smoothie pannenkoekjes

Het is alweer bijna maandag – blegh – en dat betekent voor de meeste mensen dat er weer 5 x ochtendspits voor de deur staat. Voor mij geldt dit gelukkig niet, maar toch vind ik het wel fijn om een keer iets anders te eten dan brood en dan bij voorkeur iets wat niet meteen een uur kost om klaar te maken. Ik ging op zoek naar snelle en gezonde ontbijtjes, en kwam de smoothie pannenkoekjes van Jamie Oliver tegen. De bereidingstijd is +- 20 minuten en damn; wat zijn ze lekker!

Smoothie pannenkoekjes

In het boek staat “Dankzij het vezelrijke volkorenmeel is onze honger tot de lunch gestild, en dankzij het fruit hebben we weer een van de vijf dagelijkse benodigde voedselgroepen binnen, en een flinke dosis vitamine C.” Nou, kom maar op! 😀

Dit heb je nodig (4 porties):

  • 320 gr blauwe bessen
  • 1 rijpe banaan, gepeld
  • 170 ml halfvolle melk
  • 1 ei (L)
  • 250 gr zelfrijzend volkoren bakmeel
  • 4 el yoghurt
  • 30 gr gemengde ongezouten noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, etc)
  • honing
  • kaneel

Zo maak je het:

  1. Hak de helft van de blauwe bessen met de gepelde banaan, melk, ei, en meel in een blender fijn tot een glad beslag.
  2. Giet het in een kom en schep de andere helft van de blauwe bessen er voorzichtig door.
  3. Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur.
  4. Schep wanneer de pan goed heet is zoveel beslag in de pan om één grote of meerdere kleine pannenkoeken te bakken. De keuze is aan jou. 🙂
  5. Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze krokant en goudbruin zijn.
  6. Beleg de pannenkoekjes met een schep yoghurt, een snufje kaneel en wat geroosterde nootjes.
  7. Druppel er wat honing overheen en serveer meteen.

Voedingswaarde (per portie):

  • Calorieën: 357
  • Vet: 10 gr
    • 2,2 gr onverzadigd
  • Eiwit: 13,3 gr
  • Koolhydraten: 54,9 gr
  • Suikers: 17 gr
  • Vezels: 8,9 gr

Het beslag is in de koelkast 3 dagen houdbaar, dus je kan het ook ’s avond al klaarmaken zodat je ’s ochtends enkel hoeft te bakken. Scheelt weer tijd!

Eet smakelijk! 🙂

018 comments
Recepten,

Recept – Havermout muffins

Vorige week schreef ik dat ik mijn vetrollen echt zat ben en dat ik sinds eind mei fanatiek bezig ben met sporten en letten op wat ik eet. Ik gebruik de app Lifesum om bij te houden wat ik nou zoal op een dag eet, en het viel me na een paar dagen op dat ik vet eet. Héél vet. Zo’n 50 à 60% van mijn maaltijden, ongeacht of het nou ontbijt, lunch of diner is, bestaat uit vet. Uiteraard zijn het niet alleen verzadigde vetten, maar ik vind dit percentage wel erg hoog. Daarom ga ik de komende tijd proberen om ervoor te zorgen dat de meeste vetten die ik binnenkrijg onverzadigd zijn.

Havermout muffins

Omdat mijn ontbijt toch wel vaak uit brood bestaat (nu is brood niet de boosdoener, ik volg geen koolhydraatarm dieet ofzo, maar de belegsoorten waar ik van hou zijn nogal vet) ben ik op zoek gegaan naar gezonde alternatieven. Op Pinterest kwam ik een paar recepten tegen die mij wel lekker leken, dus ik besloot om er een paar te maken. Eén daarvan is het recept voor havermout (ontbijt)muffins. Deze heb ik een paar dagen geleden gemaakt en omdat ik het een groot succes vind, deel ik het recept graag op mijn blog.

Recept

Dit heb je nodig:
  • Havermout – 125 gram
  • Banaan – 1
  • Appel – 3
  • Ei – 2
  • Melk – 150 ml
  • Kaneel – 2 theelepels
  • Rozijnen – 75 gram
  • Amandelen – 40 gram
  • Walnoten – 40 gram

 

Zo maak je het:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de havermout, banaan, eieren, melk, kaneel en rozijnen samen met één appel, geschild en van klokhuis ontdaan, in een keukenmachine
  3. Hak de noten grof, schil de andere twee appels en snijd ze in kleine partjes
  4. Roer de noten en appelpartjes door het beslag en schep dit in 6 – 8 muffinvormpjes (mijn vormpjes zijn wat kleiner, dus ik haalde er 10 muffins uit)
  5. Plaats de havermoutmuffins voor 30 minuten in de oven
  6. Laat de muffins even afstomen, haal ze uit de vorm door deze voorzichtig om te keren en serveer de ontbijtmuffins lauwwarm

Voedingswaarde

Omdat ik natuurlijk op mijn eten let, wilde ik graag weten wat de voedingswaarde is van één muffin (mits je er dus 10 muffins uithaalt. Haal je er bijvoorbeeld maar 5 uit omdat je vormpjes groter zijn, dan moet je de volgende waardes verdubbelen).

  • 171 kcal
  • 6 g eiwit
  • 23 g koolhydraten
  • 4 g vezels
  • 10 g suikers
  • 7 g vet
    • 1 g verzadigd
    • 6 g onverzadigd

Eén muffin bestaat voor 51% uit koolhydraten, 14% proteïne en 35% vet. Per ontbijt neem ik er twee en dan zit ik goed vol. 🙂 De muffins zijn in een afgesloten bakje zo’n 3 a 4 dagen te bewaren.

 

Dit recept is afkomstig van www.voedzaamensnel.nl

0no comment